Oceania Cruises destinasjoner

Tipsene for en enda bedre cruiseferie

Publisert: 4. januar 2023

10 feil å unngå når du skal på cruise

Enten du vurderer å dra på cruise for første gang, eller har vært på cruise, men ikke fikk den opplevelsen du håpte på - så kan disse 10 punktene være verdt å tenke på.

Med mindre du ikke er glad i hav i det hele tatt, så finnes det garantert et cruise for deg. Det er bare greit å være klar over noen ting som kan ha mye å si for den helhetlige opplevelsen.

Hva bør du IKKE gjøre:

1. La deg lure av de billigste prisene

I annonser ser vi ofte meget billige priser og det er absolutt lett å bli fristet. Men som regel er de aller billigste prisene kun en lokkepris fra de mer prisgunstige rederiene. Det kan ende opp med å bli langt dyrere når du legger til ting som drikkepakke, aktiviteter, utflukter osv.

Ofte vil de mer eksklusive rederiene ha høyere verdi for pengene, da mer gjerne er inkludert i prisen.

Det finnes selvsagt gode tilbud, bare sørg for å ta en titt på totalen så du ikke ender opp med å punge ut under reisen.

2. Fly inn samme dag som cruiset går

Det er ikke bare flykansellering eller forsinkelser som kan sette en stoppe for å rekke cruiset ditt. Uforutsette ting kan skje, og da er det greit å ha tid til å finne løsninger.

Å ha litt ekstra tid er en betryggende start på ferien, og i beste fall rekker du å oppleve avreisested, samt "lande litt", før du går om bord.

3. Vente med å booke utflukter

Utflukter i regi av rederiene er gjerne både gjennomtenkte og meget gode. Noen rederier har spesielt fokus på det man kan oppleve på land, og reiselederne har god lokalkunnskap.

Selv om man ofte kan få plass på utfluktene man ønsker seg når man allerede har kommet om bord, er det fint å både lese seg litt opp på mulighetene, samt sikre seg plass i forkant. Ikke ta sjansen på å gå glipp av noe du virkelig vil oppleve, du kan alltids kansellere bookingen ved et senere tidspunkt dersom du ombestemmer deg.

4. Velge feil rederi

Liker du store eller små skip? Avslapping eller masse aktiviteter? Alt inkludert, eller vil du kunne velge kun det som er aktuelt for deg?

Blant rederiene er det noen likheter, men det er også mange forskjeller. Å velge et cruiserederi og en rute uten å tenke igjennom en del ting, eller få hjelp av for eksempel en cruisespesialist, kan gjøre at du opplever at cruise ikke er for deg. Ved å finne det som er rett for deg vil du mest sannsynlig oppleve cruise som en helt strålende ferieform.

Bli litt kjent med rederiene på nett, eller snakk med en som kan cruise.

5. Velge feil type lugar

Må du ha vindu? Foretrekker du balkong? Er du fornøyd med et rimeligere alternativ innvendig i skipet - du skal jo bare sove der uansett?

På de større skipene er det ofte mange valg både innvendig og utvendig, forskjellige dekk osv. I tillegg finnes det områder som er spesielt designet for voksne uten barn, eller for storfamilier. Mange av de mindre skipene har kun suiter, selv om disse også kommer i forskjellige prisklasser.

Det kan lønne seg å velge en stor familielugar til hele gjengen. Men det kan hende at en utvendig lugar til mor og far, og en innvendig lugar til barna (dersom man er komfortabel med det), kan være vel så riktig både med hensyn til pris og det praktiske.

Er du en som blir lett sjøsyk finnes det lugarer som er bedre for deg også, så gjør research eller snakk med en ekspert.

6. Ikke være klar over restriksjoner, krav hos rederier eller på destinasjoner

Trenger du visum? Må du ta en koronatest? Har du alle vaksiner du trenger? Kan du ha med hund?

På noen seilinger er du nødt til å anskaffe visum eller andre dokumenter. Har du ikke dette i orden vil du mest sannsynlig ikke kunne bli med på cruiset.

Skal du til en eksotisk destinasjon kan det hende du må ha noen nye reisevaksiner, eller påfyll av noen andre.

Ved å benytter en cruisespesialist og turoperatør, vil du få nødvendig informasjon og hjelp. Dersom du bestiller på egenhånd er det viktig å undersøke hva som gjelder for din reiserute.

7. Under- eller overvurdere behovet for teknologi på reisen?

Å komme hjem etter en herlig ferie og få en skyhøy mobilregning er ikke det du vil sitte igjen med som minne om turen.

På cruise i Europa vil kanskje mobilabonnementet ditt gjelde som normalt når du er i land, men til sjøs gjelder som regel roaming - og det er kostbart.

Har du behov for nett finnes det tilleggspakker man kan kjøpe med WiFi om bord på skipene, mens noen av de mer eksklusive rederiene kan ha dette inkludert.

Det smarteste er nok uansett å sette telefonen på flymodus, eller bare skru den av og nyte reisen.

8. Vente med å bestille for å få en bedre pris

Som regel finner du faktisk de beste kampanjene når rederiene lanserer seilingene sine, men turoperatør får gjerne tilgang til spesialpriser gjennom hele året - som ikke er tilgjengelig for privat booking.

TIPS: Meld deg på nyhetsbrev hos cruisespesialister for å få nyheter og gode tilbud rett i innboksen, før alle andre.

9. Ikke ha forsikring

'Jeg har aldri hatt behov for reiseforsikring før' tenker du kanskje. Men dersom du står der med et problem, er det godt å vite at du i det minste får hjelp til å løse det.

Mange turoperatører har ha gode avtaler og kan hjelpe deg med å tegne den rette forsikringen. Sjekk også om selskapet du reiser med er medlem av Reisegarantifondet. Det er en ekstra trygghet for deg som reiser.

10. Ikke vurdere å benytte en cruisespesialist

Selvsagt kan du bestille og fikse alt på egenhånd. Dersom du vet hva du vil ha, hvor du vil, og har funnet ut hva som gjelder av krav, visum osv., så er det enkelt å booke selv på nett.

Men cruisespesialister kjenner regler, rederiene, steder, skipene og det meste annet du trenger for å få den beste ferien. Det er både behagelig og trygt å få hjelp, og kunne overlate det praktiske til noen som gjør dette hver dag.

Bestiller du gjennom en turoperatør er det dessuten gjerne enklere dersom dere er mange som skal reise sammen, du har spesielle behov - eller dersom du ønsker å skreddersy ferien utover selve cruiset.